Tarinoita 1930-1960 luvulta laitettu esille 2013

Otahhan voita

Näin tarjosi 1930 luvulla silloisen ison talon (luultavasti silloinen Sarasti) isäntä suutarille(suutari oli isäni) voita. Voita oli vain pieni nokare voilautasella ja kukaan sitä ei rohjennut ottaa, vaan söivät leivän sellaisenaan. Kun sitä oli tarjottu jo monena päivänä, samaa sikkaretta ja sikkareen vointi ei ollut enää parhaimmillaan, isäni oli napannut koko sikkareen leivän päälle, niin johan ilme oli muuttunut isännällä, eikä voita ollut nähty sen jälkeen ruokapöydällä syöntiaikaan.

Ajat oli toiset siihen aikaan. Jos talossa tarjottiin pullakahvit kävijälle, se oli jo kertomisen arvoinen asia, ”tarjosivat ihan pullakahvit”!

Ottakaahan herrat makkaraa

Itse olin noin 1957 Kankkulan alangolta hiukan Kiteelle päin yhdessä talossa päivätöissä ja siihen taloon oli majoittuneet ruoka, ym miehinä ojaherroja. Piika ja vanha renki söi lähinnä tuvan ovea jotain huonompaa ruokaa, minä olin siinä herrojen ja palvelijoiden välissä pitkässä pöydässä. Herrojen päässä oli jos jotain sen ajan herkkuja, joita ei tarjottu meille muille. Eräällä lautasella oli jotain perempaa makkaraa siivuina ja isäntä tarjoili ottakaa nyt(itsekään ei raaskinut ottaa), mutta kun nämä herrat huomasi, ettei niitä muille tarjottu, ei hekään ottaneet!

Muutaman päivän päästä makkarasiivujen reunat käyrtyi ylös ja tummenivat, niin yksi niistä ojamestareista otti koko makkarasiivunipun ja antoi sen lattialla aina kerjäävälle koiralle joka hotkaisi ne ilman pureskeluja.. Kyllä isännän ilme oli hölmistynyt ja hänen kerkeä kalkatus loppui tyystin vähäksi aikaa..  Jatkosta en tiennyt, kalkattiko isännän kieli vielä kerkeästi, kun työt loppui, tai sain parempia töitä:) Oja kyllä valmistui ja laski Kertsunlammen pintaa huomattavasti.

Kalastuskortti

Noin 1957 seutuun menin Kiteellä hakemaan kalastuskorttia poliisiasemalta mato-ogintaan/soutumiehen osaan kun naapuri viiletti! Poliisi kysyi mikä nimi, sanoin nimeni, poliisi kavahti tiskin takana ja meinasi pudota tuoliltaan, muutkin kuuli ja alkoivat hapuilla seinillä olevia aseitaan, ovia vedettiin kiinni, poistettiin varmistinta, varovasti poliisi kysyi minkä niminen isäsi on ja kun kerroin Väinö, niin tokaisi, ei mitään hämminkiä.

Huvittuneena seurasin ja mieleen tuli, että lie joku samanniminen arvokaskin, kun olisivat haluneet aseilla turvata kalastuskortin ostosta? Tai viranomaiset oli varpaillaan kuin presidentti olisi ollut tulossa tai paikalla:) Asiaahan ei passannut keltään kysellä jäi vaan mukavana kokemuksena mieleen. Mielenkiintoista kun nykyään ne kaikki on roskakalaa, joita me ongittiin kotiin särpimiksi, nyt siitä hommasta maksetaan ja saalis haudataan maahan.. Eletäänköhän sitä yli varojen, kalathan tuodaan jopa tuhansien kilometrien joskus jopa maapallon toiselta puolen? Silloin oli vaarallista kalastaa roskakalaa ja viranomaisilla oli aikaa valvoa sellaista, joka nyt kalat on negatiivisessä arvossaan, eli haittakalaa..

Mistä saisikaan pontikkaa Kiteellä!

1980 luvulla Helsingissä työpaikkani naapurissa oli autokoulu ja koulun johtajalla oli kesämökki Kiteellä jo pitemmän aikaa ja aina kun hänellä tuli puhe Kiteestä tuttujensa kanssa, niin kaikki kyseli, että siellähän sitä pontikkaa lienee tarjolla runsaasti!

Kerran hän ajatteli, että täytyy saada maistaa kun kukaan ei ollut tarjonnut! Alkoi kysellä autonikkunasta kulkijoilta mistä saa ostaa pontikkaa, kun sillä on niin kova maine. Useimmat pudisti päätään ja joku tokaisi, eihän täällä mitään sellaista, hän alkoi ärtyä ja tinkasi seuraavalta tiukemmin, että kertokaa nyt kuka tietää jos kansalaiset ei tiedä, niin kulkija sanoi, että mene kysymään wallesmannilta, sehän se tietää! Hän ajoi sen vanhan poliisiaseman pihaan ja kysyi wallesmannia ja siellähän se oli ja kertoi mitä on vailla kuka on ja näin kansalainen tokaisi, että te tiedätte mistä sitä saisi?

Wallesmanni hiukan hymähteli ja sanoi, että menkää sinne ja sinne, siellä on vanha pulsaattoripesukone pihassa, jos se on oikein päin voitte pistäytyä, mutta jos se on alassuin, älkää menkö pihaan, silloin siellä ei ole mitään! Hän meni autoonsa ja ajelivat paikan ohi, näkivät pesukoneen joka oli alassuin ja heillä oli hauskaa, jota hän kertoili sitten laajalle kaveriporukalleen, että se oli melkein yhtä hyvä, kuin jos se olisi ullut ylässuinkin..

Siinähän olisi Kiteen uusi matkailuvaltti, etsi ja löydä se pesukone, turisteja ja mediaa olisi tulvimalla paikkakunnalla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s